Csomagolóanyag újrahasznosítása


Nagyon fontos tudni, hogy a vásárlók mit csinálnak a csomagolással. Újrahasznosítják vagy újrafelhasználják? Vagy egyszerűen kidobják? A csomagolás fenntarthatósága manapság alapvető szükséglet. Nemcsak csökkenti a hulladék mennyiségét, hanem ösztönzi és lehetővé teszi a fogyasztókat az újrahasznosításra. 

 

Milyen csomagolóanyagokat a legkönnyebb újrahasznosítani?

 

2019-ben, Európában körülbelül 80 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett, amelyből a legtöbb papír és karton (41%), ezt követi a műanyag, az üveg, a fa és a fém. Ezek közül a legkönnyebben újrahasznosítható csomagolóanyag a papír és a karton.

 

Mi a különbség a csomagolási hulladék komposztálása és újrahasznosítása között?

 

A komposztálás során a csomagolóanyagot mikroorganizmusokra bontják le, szén-dioxidot, vizet és biomasszát termelve. Ez történhet otthoni komposztálással vagy ipari komposztálással is. A komposztálás során az anyagok kilépnek az anyagforgalomból, az újrahasznosításnál viszont körforgásban maradnak. A csomagolóanyag részeit újra feldolgozzák, hogy azonos célú új anyagot hozzanak létre. Az anyag újrahasznosítása többször is megtörténhet, a hullámkarton dobozok esetében például 7x. 

 

Ahhoz, hogy egy csomagolásra azt mondhassuk, hogy újrahasznosítható, bizonyos kritériumoknak meg kell felelnie: megfelelő újrahasznosító rendszernek kell működnie, a csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, a csomagolási hulladéknak a megfelelő újrahasznosítási áramlatba kell kerülnie.

 

A bioműanyag csomagolások újrahasznosíthatóak?

 

A bioalapú műanyagok, ahogy a név is sugallja, részben vagy egészben bioalapú alapanyagokból készülnek, és biológiailag is lebomlanak, de nem mindig.

 

A biológiailag lebomló műanyagokat úgy tervezték, hogy meghatározott közegben (víz, talaj, komposzt) bizonyos körülmények között és változó időtartamon keresztül biológiailag lebomlanak.

 

Hogyan lehet a műanyag csomagolást újrahasznosítani?

 

Számos különböző műanyag van a piacon. A műanyagokat általában különböző kategóriákra osztják. Ezeket a különböző műanyagokat nem lehet együtt újrahasznosítani, ami nagy kihívást jelent a műanyag-újrahasznosító ipar számára. A PET-palackokat a legkönnyebb újrahasznosítani, a PVC-t, PP-t, PS-t pedig nehéz újrahasznosítani. 

 

Nézzünk konkrétan néhány terméket, amelyek újrahasznosíthatóak:

 

 

Dobozok papírszalaggal

 

A gumiszalaggal ellátott dobozok teljesen újrahasznosíthatók. Mivel minden alkatrész papírból készül, könnyen újrahasznosítható. Ez magában foglalja a dobozok összes változatát, mondjuk, nyomtatott vagy megerősített. A papírszalaggal ellátott dobozok a legjobb választás, ha műanyagmentes csomagolásban szeretnéd szállítani a termékeket.

 

Dobozok műanyag ragasztószalaggal

 

A papírt és a műanyagot nem lehet együtt újrahasznosítani, tehát érdemes szétválasztani őket, és az egyiket külön szelektív kukákba helyezni őket.

 

Ha mégis egy helyre kerülnek, az újrahasznosítás során a dobozokat egy felmelegített keverékbe dobják, ahol a papír péppé válik, míg a műanyag leválik róla. Ezt már nem fogják újrahasznosítani.

 

Nyomtatott dobozok

 

A nyomtatott hullámkarton dobozokkal sincs probléma, hiszen a hullámkarton teljes mértékben újrahasznosítható, így, ha megfelelő festéket használunk, akkor az is megfelel az újrahasznosításnak.

 

Hogyan járulhat hozzá vállalkozásod a környezetvédelemhez?

 

  1. Újrahasznosított anyagok használata

 

A vállalkozások választhatnak újrahasznosított vagy újrahasznosítható csomagolóanyagokat. Például papír helyett újrahasznosított kartont, vagy bioalapú műanyagokat használhatnak, amelyek kevésbé terhelik a környezetet.

 

Hullámkarton doboz: Ha vállalkozásod még nem hullámkarton dobozt használ, akkor itt az ideje egy kis újításnak! Ezek a dobozok több különböző standard méretben érhetőek el, emellett pedig egyedi gyártás is lehetséges. Ha a meglévő méretek között nem találod meg azt, amelyik pontosan illeszkedik a csomagolni kívánt termékhez, mindenképpen válaszd az egyedi dobozgyártás lehetőségét!

 

  1. Minimális csomagolás

 

A túlzottan nagy csomagolás jelentős mennyiségű hulladékot generálhat. A vállalkozások törekedhetnek arra, hogy minimalizálják a csomagolás méretét és súlyát, miközben továbbra is biztosítják a termékek védelmét. 

 

Mit jelent ez pontosan? Ha túl nagy hullámkarton dobozt használsz, felesleges légüres terek maradnak a dobozodban, amit valamilyen térkitöltő használatával ki kell töltened. Ez azt eredményezi, hogy túl sok térkitöltő anyagot fogsz használni. Válassz a termék méretének megfelelő hullámkartont, és használj minimális csomagolóanyagot!

 

Emellett a vállalkozásoknak meg kell vizsgálniuk, hogy valóban szükséges-e egyes termékeket csomagolni, és ha igen, akkor milyen mértékben. A túlzott csomagolás elkerülése érdekében alternatív megoldásokat lehet keresni, például törékeny tárgyak védelmére szolgáló párnázó anyagok helyett légpárnákat használni.

 

3.     Biológiailag lebomló anyagok

 

A biológiailag lebomló anyagok használata, például kukoricakeményítő alapú műanyagok, segíthet a hagyományos műanyagok környezeti terhelésének csökkentésében. Ezek az anyagok lebomlanak, amikor a termék elhasználódik, csökkentve a hulladék mennyiségét.

 

  1. Csomagolás újrahasznosítása

 

A vállalkozások felajánlhatják a vásárlóknak, hogy a csomagolóanyagot visszahozva újrahasznosítják vagy újrahasználják a csomagolóanyagot. Így csökkenthető a hulladék mennyisége és növelhető a csomagolóanyagok élettartama.

 

  1. Tájékoztatás és kommunikáció

 

Fontos, hogy a vállalkozások tájékoztassák a vásárlókat a környezetbarát csomagolási intézkedéseikről. Az információk közlése, például a termék címkéin vagy a vállalat weboldalán, segíthet a vásárlóknak abban, hogy a terméket hogyan tudja szelektíven gyűjteni.