Környezetbarát stratégiák, amelyeket neked is ki kell próbálnod

A környezetbarát kezdeményezések korábban meglehetősen újszerűek voltak az üzleti világban. Néhány évvel ezelőtt a zöldre váltás olyasvalami volt, amit csak az előrelátó vállalatok támogattak.

Ma már azonban a szervezetek több kollektív, környezetbarát erőfeszítést követelnek a bolygó fenntartása érdekében.

Mivel csak egy élhető bolygónk van, mindenkinek ki kell vennie a részét a környezet megőrzéséből.

 

Annak érdekében, hogy segítsünk eligazodni a fenntartható csomagolás területén, bemutatjuk, mi a fenntartható csomagolás, és hogyan kell megvalósítani

 

Mi az a fenntartható csomagolás?

 

A fenntartható csomagolás olyan csomagolási megoldások beszerzését, fejlesztését és használatát jelenti, amelyek minimális környezeti hatással és lábnyommal járnak.

 

A fenntartható csomagolás előnyei

 

Sokat beszéltünk már a fenntartható csomagolási megoldásokról és a hozzájuk kapcsolódó különféle stratégiákról, de pontosan mit lehet kihozni a környezetbarát csomagolásból?

 

Nézzük a fenntartható csomagolás előnyeit:

 

-       Ügyfélkör bővítése, márkahűség növelése

 

A fenntarthatóságnak köszönhetően több ügyfelet szerezhetsz, növelheted a lojalitást. 

 

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fogyasztók egyre inkább figyelembe veszik a fenntarthatóságot, amikor kiválasztják, hogy mely márkáktól vásároljanak.

 

-       Egyszerűbb tárolás

 

A csomagolóanyagok csökkentése és a hulladék minimalizálása a fenntartható csomagolás két fő összetevője. Megfelelően végrehajtva pedig hatékonyabb tárolást eredményeznek, így minimalizálhatja a termékek elhelyezéséhez szükséges helyet (ezáltal csökkenthetők a tárolási költségek).

 

-       Alacsonyabb szállítási költségek

 

A kisebb csomagok szállítása nagyszerű módja a fenntarthatóság gyakorlásának. Ennek bónusza, hogy csökkenti a szállítási költségeket is.

 

Ismerd meg a környezetbarát vállalatokat.


Így legyél környezetbarát

 

Használj kevesebb csomagolást

 

Ha kevesebb alapanyagot tartalmaz a csomagolókészlet, kevesebb erőforrást használunk fel, kevesebb helyet használunk a szállítás során, és kevesebb csomagolóanyaggal kell megküzdenie a vásárlónak a kicsomagolás során. 

 

A kicsomagolási élmény megtervezésekor próbáljunk meg a lehető legkevesebb csomagolóanyagot használni a termék biztonságos szállítása érdekében.

 

Általában kétféle stratégia létezik a csomagolási méret kiválasztására. 

 

Az egyik stratégia a méretek széles skálájának alkalmazása a különféle termékválasztékok optimalizálása érdekében. 

 

Egy másik stratégia az egy méretben használható megközelítés, amely csak néhány csomagolás méretet használ.

 

Válassz stratégiát a rendelési minták alapján. Vess egy pillantást a jelenlegi csomagolási méretekre, és becsüld meg, mennyi levegőt szállítasz (fel nem használt hely). 

 

Majd mérlegelt, hogy nem lenne-e érdemesebb más méretet használnod.

 

Ismertesd az újrahasznosítás lehetőségét

 

A legegyszerűbb, ha vásárlónk tudtára adjuk, hogy a termék újrahasznosítható. Az újrahasznosítási szabályok eltérőek lehetnek a különböző városokban, így, ha a vásárlók ismerik az anyagokat, megkereshetik az újrahasznosítás legjobb módját.

 

Kerüld a kevert anyagokat

 

Amikor papírt és műanyagot, vagy akár kétféle műanyagot összeolvasztanak, már nem újrahasznosíthatóak, mert a válogatás során a rétegek nem választhatók szét. 

 

Ragaszkodj a kizárólag papírból vagy műanyagból készült csomagolóelemekhez.

 

Használj kevesebb „új” anyagot

 

Minél tovább tudod használni az anyagokat, annál jobb. Minél több újrahasznosított anyagot használsz, legyen az műanyag vagy papír, annál kevesebb új erőforrást használsz fel a bolygóról.

 

Használj műanyag helyett papírt

 

A papírt még gyakrabban javasolják a műanyag csomagolás helyettesítőjeként, mint a bioműanyagot (például papírpoharak és zacskók). 

 

A csomagolóiparban viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen a papírt használhatjuk a csomagoláshoz, illetve a térkitöltéshez is.

 

Használj környezetbarát térkitöltőket

 

Nem csak a külső csomagolásunk lehet környezetbarát, a belső csomagolás is. Térkitöltők használata során próbáljunk meg fenntartható alapanyagokat használni, mint például a natúr bio térkitöltőt, amely vízzel érintkezve lebomlik.

 

 Cseréld le a tintát

 

A tinták széles körben elterjedtek és hatékonyak bármilyen hordozóra – különösen a csomagolásra – való nyomtatáshoz. Ez a tervezés utolsó szakasza, amikor tintát nyomtatnak egy hordozóra.

 

A múltban azonban nem ők voltak a legkedvesebbek a bolygóhoz. A kőolaj alapú tinták különféle illékony szerves vegyületeket tartalmazhatnak, amelyek nem jók a környezet számára.

 

Az előrelátó cégek és a csomagolási szakemberek jelenleg növényi és szójaalapú tintákat használnak, amelyek számos előnnyel járnak. 

 

-       Biológiailag lebomló.

-       Könnyebben tintamentesíthető az újrahasznosítás során.

-       Kidobáskor kisebb a valószínűsége annak, hogy káros vegyi anyagok szabaduljanak fel.

-       Ezek a tinták ugyanolyan élénkek, mint a kőolajos társai, nagyszerű és egyszerű módja annak, hogy fokozzuk márkánk környezetbarát tulajdonságait.

 

A hullámkarton dobozokat és más csomagolási kiegészítőket keresd az üzletünkben!

 

Korábbi kapcsolódó bejegyzéseink:

 

5+1 tipp a környezetbarát csomagolás

Hogyan csomagolunk? - avagy üdvözlünk az egyedi dobozok világában!

Környezetbarát trendek 2022-ben