A csomagolás ‘új hulláma’ - a hullámkarton doboz fejlődése

A csomagolástechnika hosszú utat járt be, míg eljutott napjaink egyik minden szempontból legpratikusabb csomagolóanyagához, a hullámkarton dobozhoz.

Csomagolás gyorstalpaló: ahogyan kezdődött

A tárgyak, élelmiszerek, fontos dolgok csomagolása, értékmegőrzése, megóvása és tárolása valószínűleg már az őskorban elkezdődött. Természetesen még igen szűkös eszköztár állt rendelkezésükre, de minden bizonnyal létezett a csomagolás egy primitív formája már akkoriban is.

Ezek után a folyamat öngerjesztővé vált, így a csomagolástechnika elindult világhódító útján. A távoli múltba vesző fejlődési ívet nehéz lenne a kisszámú lelet miatt pontosan felvázolni, de az ókortól kezdve már tisztább képet tudunk alkotni.


A nagy áttörés: a papír

A csomagolástechnika nagy ugródeszkája a papír feltalálása volt, a bizonyítékok szerint Kínából ered, akik durván 1500-2000 évvel megelőzve mindenkit már papírt állítottak elő és fel is használták igen sokféle megoldásra. Alakíthatósága, formálhatósága és könnyen kezelhetősége pedig hamar a könnyebb tárgyak csomagolástechnikájának királynőjévé tette. 

A csomagolás lehetséges anyagainak fejlődési íve is elindult a papírhoz hasonlóan, és ezeket is széles körben elterjedve használjuk a mai napig, de kanyarodjunk vissza fő témánkhoz! 

A csomagolástechnika trónján -  a papírtól a kartondobozig

A kezdetekben a csomagolást kizárólag az áruk védelmére és szállításának megkönnyítésére használták, de az 1800-as évek elején egyre több termékgyártó jelent meg a márkajelzéseiket is magukon hordozó és figyelemfelkeltő jelleggel előre csomagolt áruikkal. Ezzel meg is született a modern marketing és a modern csomagolástechnika.


A nagy ipari forradalomra és az azt követő tömeggyártásra reagálva külön iparág fejlődött ki a gyorsan előállítható, praktikus csomagolóanyagok létrehozására. Az évszázad vége felé a papírzacskó gyártás és a papírragasztás technikájának köszönhetően azonnal elterjedt a világon szinte mindenhol. Az újabb öles lépés a fejlődés útján Robert Gelre találmánya volt, Ő találta fel a kartondobozt, ezzel rögtön kiszorítva az addig használatos, túlzottan költséges vászonzsákokat.

A műanyag csomagolóanyagok egy időre visszaszorították a papír alapú csomagolást, de a környezettudatosságnak és újrafelhasználásnak köszönhetően ma újra reneszánszukat élik.

A kartondobozok forradalmával megszámlálhatatlan formájú és kivitelezésű doboz jelent meg a piacon. Az egyik legkedveltebb  fajta a hullámkarton doboz, mely  rengeteg előnyével és széleskörű felhasználásával egyeduralkodó lett a papír alapú csomagolástechnikában.

A Wanapack Kft. 1991 óta készít és forgalmaz hullámpapírlemezből készült termékeket. Célunk, hogy ügyfeleink teljeskörű kiszolgálásban részesüljenek.


A hullámpapír és a hullámpapír kartondobozok előnyei


 

  • Testreszabható - a dobozokra rányomtatható logó, marketingszöveg vagy grafika, mely a marketing egyik fontos eleme és az első, legfontosabb benyomást kelti. Egyedi dobozokat is lehet gyártatni erre a célra.

 

  • Újrafelhasználható és fenntartható: a macskának csak 7, de a hullámpapír doboznak minimum 8-10 élete van, szinte azonnal újrahasználható, vagy bedarálható és újrahasznosítható. 


  • Hatékony helykihasználás: tökéletesen illeszkedhet a termékekhez, minimálisra csökkenti a helypazarlást, csökkenti a kitöltő anyagok mennyiségét.  


  • Biológiailag lebomló - a dobozok biológiailag lebomlanak, és újrahasznosíthatóak. Környezet- és természetbarát anyag.

 

  • Strapabírás - a hullámkarton dobozok merevek és párnázottak, ez pedig tökéletes védelem bármilyen áruféle számára. Egy bizonyos súlyhatárig szinte bármit csomagolhatunk hullámpapír kartondobozba.


A dobozok 3 vagy 5 rétegű elemekből készülnek, az ‘A’ jelzésű hullámpapír a legvastagabb, legerősebb, a többi kategória egyre vékonyabb. A hullámpapír nagyobb súlyt képes hordozni, mint az egyszerű karton és egyben nagyobb védelmet is nyújt.


  • Gazdaságosság - az alapanyag újrahasznosított papír, ezért az előállítási költség alacsony. Könnyű, szállítás során nincs jelentős súlygyarapodás a termékeken. A szállítási árak csökkennek, a haszon ezáltal nő. Kiemelt védelmet biztosít, a károsodás esélye minimalizálódik.


Ingyenes stockfotó áll, cipelés, dobozok témában Stockfotó


Környezetbarát, fenntartható, praktikus és mindenre is jó 


Sok téren sokféle felhasználási módozattal bír ez a minden szempontból praktikus csomagolóanyag: logisztika, élelmiszeripar, fuvarozás, személyes holmik tárolása, áruszállítás, postai csomagküldés, E-kereskedelem, elektronikai cikkek - a sor végtelen!   


A papír alapú csomagolástechnika és különösen a kartondobozok a mai napig a legelterjedtebb és legerősebb csomagolóanyagok és nagy valószínűséggel még nagyon sokáig velünk lesznek.


Ismerkedjen meg termékeinkkel alaposabban honlapunkon keresztül!


Kínálatukban hullámpapír termékek széles skálája várja ügyfeleiket, amelyek segítséget nyújthatnak abban, hogy a fenti előnyök a lehető legteljesebben legyenek kihasználva a logisztika területén is.