Doboz újrafelhasználás okosan

Volt már rá példa, hogy a csomagjaid hullámkarton dobozban érkeztek meg, azonban kibontás után el is veszítették a funkciójukat?

A hullámkarton dobozok eredeti célja, hogy megvédjék a belecsomagolt terméket, árut, azonban nem kell, hogy itt véget érjen a szerepük.

 

Mielőtt azonnal a szemétbe dobnád, gondold át, hány féle képpen tudnád felhasználni az otthonodban.

 

Évente 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, és a legnagyobb bűnösök között van a csomagolás is. 

 

Elképesztő, hogy mit lehet csinálni olyan egyszerű dolgokkal, mint a csomagolás, csupán egy kis képzelőerő szükséges hozzá!

 

Miért érdemes újra felhasználni?

 

Mert, ha valamit újra felhasználunk, azzal csökkentjük a hulladékot és a környezetszennyezést.

 

Íme néhány kreatív ötlet, hogy felhasználd a megmaradt hullámkarton dobozaidat:

 

Használd újra szállításhoz

 

Napjainkban egyre népszerűbbek az olyan alkalmazások, mint például a Vinted, melynek célja, hogy nem használt ruháidat, egyéb használati tárgyaidat eladd.

 

Azonban a szállításhoz szükség van hullámkarton dobozra vagy valamilyen csomagolóanyagra, hogy a termék biztonságban megérkezzen a vevőhöz.

 

A csomagok feladásához tökéletes lehetőség a megmaradt hullámkarton dobozok felhasználása. Így neked sem kell őrizned, vagy kidobnod a dobozt, de a csomagod is védve lesz.

 

A szállítás előtt győződj meg arról, hogy a doboz szilárd szerkezetű, sarkai és oldalai tiszták és erősek, nincsenek kiszakadva vagy meghajolva. 

 

Tárolj benne szinte bármit

 

Az üres tárolódobozok kiválóak különféle tárgyak tárolására. Ilyenek lehetnek a könyvek, fehérneműk, írószerek vagy akár az élelmiszerek is.

 

Ha a kamrában lévő fűszereid nem férnek már el előző tárolódobozukban, bátran válts nagyobbra! De például olyan szezonális ruhákat is tárolhatsz benne, mint a téli sapka és sál vagy éppen fürdőruhák.

 

Egy kis átalakítással, apró tárolódobozt is készíthetsz belőlük, például ceruzatartót, ékszertartót. 

 

Rendszerezd a gyerekek játékait, kozmetikumaidat...bármit!

 

Alakítsd át dekorációvá

 

Talán nem is gondolnád, hogy a hullámkarton dobozból hány féle dekorációs elemet készíthetsz otthonodba.

 

Kartondobozból például egyedi születésnapi, halloweeni vagy éppen hétköznapi dekorációkat is készíthetsz. 

 

Nézzük néhány példát:

 

Könyvtámasz:

 

A hullámkarton elég erős és strapabíró ahhoz, hogy megfelelően kialakítva kitámassza a könyveket. Ehhez csak ki kell vágni a megfelelő méretet és formát, majd pedig azokat különböző színekkel és mintákkal díszíthetjük. 

 

Virágállvány:

 

Ha van otthon néhány felesleges doboz, akkor könnyedén átalakíthatjuk őket virágállványokká. Vágd őket különböző méretre és formára, majd ragaszd össze az oldalakat. 

 

Faldekoráció: 

 

Vágd a hullámkarton dobozokat különböző méretre és formára, így egyedi fali képet varázsolhatsz belőle. Lefestheted színesre vagy hagyhatod őket rusztikusan. Rendezd el őket ízlésednek megfelelően a falon, és már kész is.

 

Lámpabúra:

 

Készíts lámpabúrát úgy, hogy a hullámkartont vékony csíkokra vágod és összefonod őket. 

 

Apró dekorációk:

 

Mindenkinek az otthonában vannak apró kis mütyürök, asztali díszek, ezeket helyettesítheted hullámkartonból készült dekorációkkal.

 

Készíts belőle játékot kutyád, macskád számára

 

Ha háziállatod rendkívül energikus, és szeret játszani, akkor érdemes lehet készíteni neki egy logikai játékot. A karton elég erős ahhoz, hogy elviselje a macska/kutya erejét és olcsóbb, kreatívabb megoldás, mintha játékot vásárolnánk. 


Alakítsd át gyerekjátékká

 

Gyermeked számára sokszor sokkal érdekesebbek lehetnek apróságok, mint a legdrágább játék, amit vettél neki. Képzeld csak el, mennyi mindent lehet hullámkartonból készíteni. Társasjátékot, űrhajót, babaházat...

 

Legyen belőle madáretető

 

A nagyméretű hullámkarton dobozokat könnyedén használhatod madáretető tervezéshez. Vágj rá apró lyukakat, díszítsd ki, majd dobj be magokat.

 

Te melyiket valósítanád meg?