Garázs rendszerezés nyáron

Már javában tombol a nyár, és a nehéz feladatokat a ház körül még mindig halogatod. Itt az idő, hogy belevágj!

A garázs egy nehéz helyszín abból a szempontból, hogy nem egyszerű ott megtartani a szervezettséget, a tisztaságot.

Tele van játékokkal, tárolódobozokkal, talán az autóddal is, illetve még sok olyan holmival, amik az év során bekerülnek oda.

 

A nyár egy remek alkalom lehet arra, hogy kihasználd a jó időjárást, a szabadságot, és hasznosan töltsd el az időt.

 

Utána úgyis jön a hideg, borús, esős tél, amikor az ember egyáltalán nem kívánkozik ki a lakásból, nem, hogy nekiálljon garázst rendszerezni.

 

Korábbi bejegyzésünket itt olvashatod.

 

Távolíts el mindent, és rendezz 

 

Az első javaslatunk mindenképpen az, hogy távolíts el mindent. De tényleg mindent. Egy rendetlen és teli garázsban nehézkes lehet a takarítás.

 

Alakíts ki egy szabad teret, és csak azután vágj bele a munkába. 

 

Miközben mindent kipakolsz az udvarra, készíts különböző kupacokat. Ez a későbbiekben is segíteni fog a rendszerezés során. 

 

Készíthetsz olyan kupacot, amit megtartasz, olyat, amit nem, illetve egy adományozós kupacot is. Ezeket belül pedig még inkább leszűkítheted. Hozhatsz létre egy kupacot a kint játékoknak, egyet a szerszámoknak és így tovább.

 

Tartsd szem előtt, hogyha valamit már jó ideje nem használtál, arra valószínűleg később sem lesz szükséged.

 

A jó állapotú holmikat akár el is adhatod egy garázsvásár keretein belül.

 

 

Gyűjtsd össze a tisztító eszközöket

 

Természetesen a takarításhoz tisztító eszközökre lesz szükséged, például kefére, seprűre, rongyokra, szivacsokra.

 

A nyári jó időnek köszönhetően például a padló és a polcok megszáradására sem kell várni, szinte azonnal folytathatod a munkát.

 

 

Tisztíts meg minden felületet

 

Haladj felülről lefelé és ne hagyj ki egy apró részt sem. Ha már évek óta nem végeztél hasonló takarítást, akkor rengeteg por és pókháló halmozódhatott fel.

 

Távolítsd el ezeket, majd töröld át az ablakokat, ajtókat, lámpákat.

 

A padló felületét először söpörd össze bentről kifelé, majd hívd segítségül a felmosót. Előfordulhat, hogy a padló szennyezett, például olajfoltokkal, ezeket a megfelelő tisztítószerekkel eltávolíthatod. 

 

A legnehezebb feladathoz most értünk el: Tartsd tisztán!

 

Tudjuk, hogy ez nehéz, azonban sok fejfájástól kímélheted meg magad, ha minden holmit oda teszel vissza, ahol a helye van, illetve a rendszeresebb felsöprést és felmosást is beiktatod.

 

Jöjjön a bepakolás

 

A könnyebb és rendszerezettebb pakolás érdekében, szerezz be különböző tárolókat. Szerezz be hasznosan kialakított polcokat, illetve, amit tudsz azt tárolj a mennyezeten. Furcsán hangozhat, habár elég gyakori megoldás. Például a szezonon kívüli sporteszközöket tárolóálványok segítségével akaszthatod fel.

 

Így még több hely áll majd rendelkezésedre a garázsban. 

 

Szerezz be hullámkarton dobozokat. A hullámkarton dobozok segítségével könnyen rendszerezheted a már említett kupacokat, például a szerszámokat. Minden dobozt címkézz fel a tartalmának megfelelően és helyezd fel a polcra. 

 

Milyen előnyökkel rendelkeznek a hullámkarton dobozok?

 

A hullámkarton dobozok különböző méretekben érhetőek el, így könnyedén megtalálhatod azt, amelyik a Te polc méreteddel kompatibilis. Ha egy különlegesebb formájú tárgy tárolásához lenne szükséged dobozra, készíttethetsz egyedi gyártású és méretezésű dobozt. 

 

A dobozok világában nincs lehetetlen!

 

A dobozokat emellett lapra szerelve tudod megvásárolni. Több ilyen dobozt is eltárolhatsz például a polcok mögött, így amikor új termékeket helyeznél a polcra, csak előveszel egy megfelelő méretű dobozt.

 

Ugyanez működik fordítva is. Előfordul, hogy bizonyos holmikra már nincs szükséged, így az a doboz is feleslegessé válik, amelyben tároltad őket. Nem feltétlenül kell kidobnod, hajtogasd össze és várd meg míg új lakója lesz.

 

Felkészültél? Kezdjünk neki a pakolásnak, rendszerezésnek!