Ajándékcsomagolás hullámkartonnal, környezetbarát módon

Ajándékozni csodálatos érzés. Izgalmas, hogy vajon a másik mit szól majd, hogyan reagál. Természetes hát, hogy mindenki a legjobbat szeretné kihozni egy-egy ajándékból - ehhez azonban nem elég egy kreatív ötlet. Amit elsőként meglátnak, az a csomagolás, így akkor teljes a kép, ha az is tökéletes.

Díszes papírral, 3 méter celluxszal és öt masnival a zsebben ez közel sem nehéz feladat. Azonban jó döntés lehet, ha ezen a területen is a fenntarthatóságot választja valaki - hiszen ez sem nehéz. Mutatjuk, hogyan.


Mit ne használj?


Sokat hallunk a le nem bomló anyagokról és azok káros hatásairól, de sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy mit takar ez a csoport és milyen következményekkel jár a használatuk.


Elsőként, mit nevezünk le nem bomló anyagoknak? Elsősorban a poliészter és műanyag alapú termékeket, általánosságban azonban úgy definiálhatnánk a fogalmat, hogy minden olyan anyagot, amely a levegő, napsütés, víz és föld segítségével sem képes a lebomlásra.


És hogy mik azok a rettegett hatások? A legnyilvánvalóbbal kezdve a sort: mivel ezek az anyagok nem bomlanak le, hosszabb ideig és nagyobb méretű tért vesznek igénybe. Egyszerűbben: folyamatosan csak tornyosulnak és az idő teltével sem tűnnek el. Ezen kívül ezen anyagok metánt termelnek, amely gáz köztudottan fontos szerepet játszik a globális felmelegedésben. A felsorolás pedig nem ér itt véget.


Amennyiben lefolyókba, vízelvezetőkbe kerülnek, azokat eldugítják, nagy mennyiségben pedig áradásokat okozhatnak. A földben maradva jelentősen csökkentik a föld vízelvezető képességét, így belvizeket eredményezve. A BPA rövidítést viselő toxin, amit tartalmaznak, könnyedén beszivárog a földbe és vizekbe, itt pedig már csak egy lépésre van az ételeinktől. Ez káros az emberi egészségre, de az állatokra és növényekre nézve is.


Sikerült elvenni a kedved az ilyen típusú csomagolóanyagoktól? Akkor itt az idő, hogy bemutassuk a tökéletes alternatívát!


A hullámkarton


A hullámkarton már önmagában is újrahasznosított papírból készül, így egy plusz karmapont máris jár érte.


A papír a legjobban újrahasznosítható - így leginkább fenntartható - csomagolóanyag. Újrahasznosítására akár 7 alkalommal is sor kerülhet, ami azt jelenti, hogy a kezedben lévő hullámkartonnak is szinte biztos, hogy van még hátra néhány élete.


Ezen felül a karton egy olyan mágikus csomagolóanyag, amire hacsak nem kerül egy név vagy valami egyéb rendkívül személyes részlet, lelkiismeret-furdalás nélkül újrahasználható - azaz nem kell rosszul érezned magad, amikor a tavalyi karácsonyi ajándékod csomagolásában adod át idén a testvéred születésnapi meglepetését.


Na de mi is az a hullámkarton? A kartonlapot nem szeretnénk bemutatni. Mindannyian láttunk már ilyet. A hullámkartont az különbözteti meg tőle, hogy a két kartonpapír réteg közé kerül egy hullámpapír réteg - szó szerint egy hullámosra hajtogatott kartonlap. Funkciójától függően létezik összesen 3 rétegű verziója, de az elbírandó súly növekedésével a rétegek száma is együtt nőhet.


Vagyis teljesen mindegy, hogy bekeretezett képet vagy teljes hűtőszekrényt ajándékozol, a hullámkarton használható lesz mindkét esetben.



Hogy még szebb legyen


Mivel egy ajándék tökéletességéhez igencsak nagy részben járul hozzá a vizuális megjelenés, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot ahhoz, hogy ne csak környezetbarát, de szép is legyen a csomagolásod.


Rajzolj


Rajzolj a kartonra olyan dolgokat, amik kettőtöknek fontosak, jeleníts meg közös kalandokat, vicces történeteket.


Ha pedig a rajz gondolatától is görcsbe ugrik a gyomrod, írj! Lehet szó egyetlen szóról, mondatokról vagy kis történetekről. Nagyon dekoratív és egyben páratlan is tud lenni egy így díszített csomagolás.


Használj egyéb környezetbarát anyagokat!


Ragasztószalag helyett használj spárgát és többször felhasználható szalagokat, ha pedig sem a rajz, sem az apró megjegyzések nem a te stílusod, válassz környezetbarát matricákat!


Ami pedig még ennél is jobb ötlet:


Használj növényeket!


Télen száríts ki néhány narancskarikát! Nyáron szedj közvetlenül az átadás előtt néhány szál vadvirágot és fűzd bele őket a csomagolásodba!


A környezettudatosságot és fenntarthatóságot semmi sem képviseli úgy, mint maga a természet, így hát ne félj használni!


Kitől kérj segítséget?


Ha már megtervezted a tökéletes ajándékhoz tartozó tökéletes csomagolást, itt az ideje beszerezni a szükséges anyagokat. A környezettudatosság melletti elköteleződés pedig azt is jelenti, hogy megfelelő helyről juss a csomagolóanyagokhoz.


Mi, a Wanapack-nál kiemelt figyelmet fordítunk a fenntarthatóságra, valamint igyeksziünk felhívni a figyelmet a környezettudatosságra. Áruink között a hullámpapír széles választéka található meg, de egyéb környezetbarát termékek is beszerezhetőek, mindemellett pedig blogjunkban is igyekszünk terjeszteni a tudatosságot.