Csomagolóanyag kisokos: ezekre lehet szükséged

Mindannyian rengeteg csomagolóanyaggal találkozunk mindennapjaink során. 2011-ben például az Európában csomagolóanyagként megtermelt műanyagokból összesen 15,2 millió tonna hulladék keletkezett. A papír esetében a helyzet valamivel jobb, hiszen sokkal jobban újrahasznosítható anyagról van szó, azonban ennek felhasználása is megkérdőjelezhető, hiszen sok esetben még mindig nem megfelelő a használata.

Éppen ezért összegyűjtöttük, mire lehet szükséged, ha csomagolnod kell és hogyan csinálhatod ezt tudatosan.


Mire érdemes odafigyelni?


A csomagolás egy olyan feladat, amely során nagyon ügyesen meg kell találni az arany középutat. Egyrészt magadnak - és a Földön mindenki másnak - teszel jót, ha odafigyelsz a környezetbarát elvekre, ugyanakkor természetesen azt is szem előtt kell tartanod, hogy a csomagolásod valóban megfeleljen a betöltendő feladatának.


Ez a két dolog tehát, amire figyelj: funkcionalizmus és környezetvédelem.


Mindenképp gondold át a csomagolás előtt, hogy mekkora és milyen súlyú a csomagolandó dolog, hiszen ez alapján kell majd kiválasztanod a tökéletes anyagot hozzá. Vedd még figyelembe, hogy hogyan fog eljutni a csomag a céljához, mennyi ideig utazik és általánosságban: mi az, amit csomagolsz.


Ha például dobozra van szükséged, de a tárgy súlya nem túl nagy, válaszd az egyszerű kartont! Nagyobb súlynál azonban hullámkarton-dobozba csomagolj, hiszen az nagyobb terhelést is elbír!


Ha törékeny dolgot csomagolsz, használj térkitöltőket, esetleg alkalmazd a dobozban doboz technikát!


A másik nagyon fontos dolog a környezetvédelem és fenntarthatóság. Bár ez közel sem “kötelező”, ahogyan arról volt már szó, saját és környezeted érdeke is. Ha pedig lehet a csomagolás egyszerre gazdaságos és környezetbarát is, miért hagynád ki az egyiket?


A környezetbarát csomagolásnak számtalan változata létezik és ennek megfelelően órákig lehetne sorolni a jótanácsokat is. Csak néhányat említve:


  • Válaszd a papírt! A papír a leginkább újrahasznosítható csomagolóanyag, hiszen akár 7 alkalommal is “újjászülethet”, mielőtt véglegesen hulladékká válik. Ezen felül pedig az utolsó kidobás után is lebomlik!


  • Kerüld a kevert csomagolóanyagokat! Ha a csomagolandó tárgy mindenképp műanyagot igényel, válassz műanyagot! Ha nem, válassz egy környezetbarátabb opciót! De ne keverd őket! Ha ugyanis vegyíted a lebomló és nem lebomló anyagokat, azzal csak azt éred el, hogy egyik sem kerülhet újrahasznosításra - vagyis az “egyszerű” le nem bomlónál is nagyobb lesz a szennyezés.


  • Válassz megbízható partnert! Ahogyan autót sem veszel bárhonnan, a csomagolóanyagod forgalmazóját is válaszd meg bölcsen! Válassz olyan vállalkozásokat, mint a Wanapack-Miniker, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és odafigyelnek ügyfeleikre; segítenek a választásban és számtalan további tanáccsal látják el őket.


Most pedig lássuk, mire lehet szükséged!



Doboz, papír, boríték


Ahogyan arról volt már szó, gondold át, mit kell becsomagolnod! Ennek függvényében fogsz majd választani a dobozok, csomagolópapírok és borítékok közül.


Amennyiben egy apró, lapos tárgyról van szó, elegendő lesz egy légpárnás boríték. Ezzel egyszerre oldod meg a csomagolás és védelem problémáit, így tökéletes választás, amennyiben a csomagolandó dolog megengedi.


Ha nagyobb dologról van szó, jöhetnek a dobozok! Az egyszerű kartonhoz képest a hullámkartonnak jelentősen nagyobb teherbírása van, amelyet a hullámpapír réteg biztosít. Így tehát nagyobb súlyú termékekhez válaszd ezt! A teherbírás mellett ez a típus kevésbé sérülékeny, hiszen nehezebben törik, hajlik, vagyis nagyobb védelmet is biztosít.


Amennyiben pedig több termék kerülne egy dobozba, de egyesével is szükségét érzed becsomagolni őket, válassz hullámtekercseket. A belőlük készült dobozokhoz hasonlóan kiváló védelmet biztosítanak és jóval flexibilisebbek, mint egy doboz.


És ha már védelem!


Térkitöltők, légpárnás fóliák


Aki valaha csomagolt már törékeny dolgot, - vagyis szinte mindenki - tudja, micsoda stresszfaktor az, hogy vajon túléli-e az utat a csomag. Ezekre az esetekre léteznek a különböző védelmi csomagolóanyagok.


A térkitöltők beszédes nevűek: funkciójuk, hogy a szállítandó tárgy körül maradó teret kitöltsék a dobozban, így megakadályozva a csúszkálást, elmozdulást - azaz a sérüléseket.


A légpárnás fóliák valamiképp máshogy biztosítanak védelmet, azonban kicsit sem kevésbé hatékonyak. A törékeny tárgyat ebbe tekerve légpárnáikkal felfogják az esetleges ütődéseket, így védve a csomagot.


És ha már a törés okozta stressznél járunk, a légpárnás fóliák mindannyiunk kedvenc stresszoldói is, miután célba ért a csomag!


Lezárás


Listánk, és csomagod lezárása is.


Ennek fontosságát nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hiszen lehet bármilyen tökéletes a csomagolásod, ha nem biztosítod az utolsó lépéssel, egyetlen mozdulattal tönkremehet az egész - csomagolóanyag és csomagolandó termék, együtt.


Rengeteg féle ragasztószalag létezik, amelyek közül megint csak pontos tervezéssel kell kiválasztanod a számodra tökéletest, azonban biztosan Te is érzed ennek fontosságát.


Ha ezen a lépésen sikeresen túljutottál, jöhet maga a felhasználás.


Ne spórolj a ragasztószalagokkal! Soha! Ha nagyobb mennyiségű vagy súlyú termék kerül a dobozba, biztosítsd az élvarratokat is, hiszen ezek a doboz leggyengébb pontjai.


Magadon segítesz, ha megfelelő mennyiségű időt szánsz erre a lépésre.


Bármilyen célból is csomagolsz - költözés, postázás, termék kiszállítás - érdemes körültekintőnek lenni. Alapjaiban határozza meg a végső sikeredet az, ahogyan becsomagolod a terméked, így ne ez legyen az a lépés, amelyen spórolsz - időt, energiát, pénzt. A fenti tanácsok fejben tartásával és a felsorolt kellékek beszerzésével azonban nagyban megkönnyítheted a saját dolgod.


További hasznos csomagolási tippekért és megbízható szakértelemért olvasd el a bejegyzéseinket! Munkatársaink készségesen a segítségedre lesznek, közösen pedig elérhetjük, hogy tárgyaid biztonságban célba érhessenek.