Így szervezz meg egy sikeres eseményt

Életünk során számtalan eseményt megünnepelhetünk. Ilyen lehet egy születésnapi buli, egy ballagási ünnepség, a diplomaosztó utáni koccintás, esetleg egy céges rendezvény.

Mindegyik esemény ugyanolyan fontos, ezért szükség van bizonyos rendezvényszervezési készségekre, hogy egy sikeres összejövetelt tudhassunk magunk mögött.

Hogy néz ki egy sikeres buli?

 

A nap végén a bulik, események lényege csupán annyi, hogy összehozzák az embereket és jól érezzék magukat. Ha ezt a folyamat során végig szem előtt tartod, és iránytűként használod a parti tervezési döntések meghozatalakor, akkor Te is képes leszel megszervezni az év legjobb buliját.

 

Egy sikeres esemény lebonyolításához szükséged lesz egy ellenőrző listára, hogy biztosan minden gördülékenyen menjen és ne felejts el semmit. Nem számít, hogy nincs tapasztalatod a szervezésben, az útmutatónk ebben is segítségedre lesz.

 

Esemény meghatározása

 

Gondold át, pontosan mi is az, amit szervezel?

 

Ez egy…

 

Konferencia vagy szeminárium?

Karácsonyi parti?

Csapatépítő rendezvény?

Szülinap?

 

Az esemény meghatározásával máris kiderül, hogy ki lesz a célcsoportod, illetve az alkalomhoz megfelelően haladhatsz tovább a tervezési listával.

 

Készíts listát

 

Ha már van egy általános elképzelésed arról, hogy milyennek kell lennie az eseménynek, ideje elkészíteni a listát. 

 

Mi az, amire egy ilyen eseményen biztosan szükséged lesz?

 

-       Helyszín

-       Dekoráció

-       Étel és ital

-       Szórakozás

-       Vendéglista

 

Elsőre ijesztőnek tűnhet a sok teendő, de ha időben felosztod és apránként haladsz a kipipálásukkal, nem lehet probléma.

 

Költségvetés meghatározása

 

Attól függően, hogy családi esemény lesz-e, esetleg a főnököd bízott meg az összejövetel megszervezésével, jobb, ha tisztában vagy a költségvetéseddel.

 

Egy céges eseménynél ez egyszerű, hiszen megmondják mekkora keretből gazdálkodhatsz, így ez alapján kell beosztanod az összeget.

 

Családi eseménynél felmerül a kérdés, hogy mindenki beszáll a költségekbe, esetleg a fogyasztást fizeti mindenki magának vagy teljes mértékben Te állod a buli költségeit.

 

Válaszd ki a dátumot

 

A dátum kiválasztása elengedhetetlen, hiszen következő lépésként a helyszínt is az időpontnak megfelelően kell lefoglalnod. 

 

Például egy ballagási ebéd, a ballagás dátumához kötött, ahogyan egy szülinapi buli is az ünnepelt szülinapjához.

 

A céges rendezvénynél, például egy karácsonyi bulinál pedig viszonylag korlátozottak a lehetőségek, hiszen a novemberi-decemberi időszakban kell megtartani.

 

Helyszín kiválasztása

 

Az időpontunk megvan, keressünk hozzá egy helyszínt!

 

Családi esemény (ballagás, szülinap):

 

A családi eseménynél is választhatunk például egy éttermet, ami az időjárásnak megfelelő lesz. Ha a ballagás májusban lesz, a jó idő miatt fedetlen helyszínt is választhatunk az ebéd elfogyasztásához. Ebben az esetben az étteremnek meg kell mondani a meghívottak számát, hogy biztosan tudjanak annyi helyet biztosítani, amennyi szükséges.

 

Családi eseményt otthon is tarthatunk, hiszen a kertünk, illetve a lakásunk is tökéletes megoldás lehet a rokonok fogadására.

 

Céges rendezvény:

 

Céges rendezvényt tarthatunk az irodában vagy bérelhetünk egy hatalmas termet, hogy a vállalat minden tagja kényelmesen elférjen. Kinti helyszínt is választhatunk, ebben az esetben oda kell megszervezni a további programokat, kellékeket.

 

Dekoráció

 

Családi eseménynél, például gyermekünk szülinapjánál nem lesz nehéz dolgunk a dekorációval. Szükségünk lesz néhány lufira, girlandra, illetve party csákókra a kisebbeknek. 

 

Ha a szülinapi bulinak tematikája is van, akkor ahhoz megfelelő kiegészítőket is vásárolhatunk.

 

Céges eseménynél már nem lesz ilyen egyszerű dolgunk. Ha egy nagyobb eseményt szervezünk, sok meghívottal és belefér a költségkeretünkbe, akkor érdemes megbízni valakit, aki a dekorációval foglalkozik.

 

Étel és ital

 

Éttermi eseménynél ezt a pontot szinte ki is pipálhatod, ezt a részt úgyis az étterem vezetőjével kell egyeztetned. Dönthetsz úgy, hogy különböző tálakat rendelsz, vagy maradhatsz a hagyományos megoldásnál is, amikor mindenki rendel az étlapról.

 

Céges eseménynél sok főre számíthatsz, így az ételt érdemes jó előre leegyeztetni egy catering céggel, akik készülnek esetleg szendvicsekkel, süteményekkel.

 

De mi a helyzet egy otthoni szülinapi bulinál?

 

Kisgyermeked születésnapja alkalmából az összes óvodás/iskolás társát meghívhatod és készülhetsz számukra apró süteményekkel, és természetesen tortával.

 

Valószínűleg a fárasztó buli után Te sem szeretnéd mosogatással tölteni az időt, ezért készülhetsz papír tálakkal, tálcákkal, de még poharakkal is. A torta evéshez választhatsz műanyag villát is.

 

Nem számít hol tartod az esemény, habdobozra úgyis szükséged lesz, hogy egy kis útravalót csomagolj a vendégeknek.

 

Szórakozás

 

Minden esemény fő attrakciója egy kis szórakozás, ami lehet egy jó társas, egy kellemes zenekar meghallgatása, közös tánc vagy éneklés. A programok száma szinte végtelen, próbáld meg az alkalomhoz leginkább illőt kiválasztani.

 

Vendéglista

 

Ha mindennel elkészültél, küldheted is a vendégeknek a meghívót. Így már belefoglalhatod a pontos dátumot, helyszínt, hogy milyen ételekre számítsanak, illetve a szórakozási lehetőségeket is.

 

Ha gasztro termékekre lenne szükséged egy tökéletes party lebonyolításához, kattints ide.