7+1 tipp a tavaszi nagytakarításhoz

Nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak, a Te házad pedig még mindig olyan, mintha tél uralkodna benne. A tavaszi nagytakarítás egy olyan hagyomány, amely lehetővé teszi, hogy felfrissítsük otthonunkat, és jól kezdjük a tavaszi és nyári hónapokat. Lehet, hogy ijesztő feladatnak tűnik, de nem kell nehéznek lennie.

Hogy megkönnyítsük ezt a nehéznek tűnő feladatot, összeszedtük a leghasznosabb tippeket, melyeket érdemes neked is megfogadnod.

 

Íme 7+1 tipp a tavaszi takarításra, hogy elkezdhesd.

 

 

Készíts tervet!

 

Minden sikeres célt egy sikeres terv előz meg, ezért első lépésként Neked is tervet kell készítened. A tennivaló lista a leghasznosabb, így felmérheted mennyi időre lesz szükséged a takarításhoz. 

 

A lista elejére a legfontosabb és legidőigényesebb feladatokat tedd, így azokkal biztosan időben elkészülsz.

 

Itt találsz egy hasonló listát.

 

Haladj szobánként!

 

A takarítás leghatékonyabb módja, ha szobánként közelítjük meg a házat. Haladj egyik szobából a másikba, plafontól a padlóig. Az előre elkészített lista segít, hogy alapos legyél, és véletlenül se maradjon ki fontos terület. 

 

A heti rendszerességgel kitakarított területeket most kihagyhatod, összpontosíts a ház azon részeire, melyek nagyrészt elhanyagoltak a tél folyamán.

 

Mielőtt azonban nagyon belevetnéd magad a takarításba, pakolj el mindent a földről, polcokról, hiszen akadályozhatnak a portörlésben, porszívózásban.

 

A tavaszi nagytakarítás egyik legfontosabb része gyakran a rendetlenségtől való megszabadulás. 

 

Ha a tárgyait négy kategóriába sorolod – szemét, elajándékozás, tárolás vagy elrakás – szintén hatékony lehet a tisztítási folyamat. 

 

Használj hullámkarton dobozokat a rendszerezéshez. A hullámkarton doboz tökéletes választás, hogyha szortírozásról van szó. Készíts elő egy dobozt a kidobásra ítélt tárgyaknak, az adományozós kupacnak, illetve a használaton kívüli termékek számára.

 

A dobozokat felcímkézheted, így hónapok elmúlása után is könnyedén megtalálhatod a keresett tárgyakat. Ezeket a dobozokat tárolhatod a garázsban, akár egymásra is pakolhatod őket kialakításuknak köszönhetően, így helyet is spórolsz vele. 

 

A téli időszak után a ruháinkra is ráfér a frissítés, előtérbe kerülnek a lengébb, nyáriasabb darabok, így a télieket el kell pakolni a szekrényből. 

 

A hullámkarton dobozokba rendszerezve, kategóriák szerint csomagolhatod be őket. A tetejét lefedve a következő téli szezonra ugyanabban az állapotban veheted majd elő őket.

 

Készítsd elő a takarítószereket!

 

A nagy volumenű takarítás során mindent be kell vetni. Szükséged lesz rongyokra, porolókra, porszívóra, seprűre, illetve tisztítószerekre is.

 

Mindig győződj meg róla, hogy az eszközeid tiszták, így jobb eredményt érhetsz el.

 

Ha már a takarító eszközöknél tartunk... Ne feledkezz meg a porszívó kitakarításáról sem. Ez az eszköz minden háztartásban legalább heti rendszerességgel használatban van, így most ideje tisztává varázsolni. Ürítsd ki a porzsákot, tegyél bele tisztát és kezdődhet is a takarítás!

 

A tisztítószereket mindenki ízlés szerint válogatja, de ha véletlen éppen kifogytál valamiből, otthon is készíthetsz hatékony alternatívát.

Például ablaktisztítónak használhatsz ecetet, vízkőoldónak pedig citromsavat. 

 

Ne csak lefele, felfele is nézz!

 

Beleeshetünk abba a hibába, hogy csak az előttünk lévő tárgyakat tisztítjuk meg, hiszen azt látjuk. A szemmagasság fölötti bútorokról sokszor megfeledkezünk. 

 

A plafont, magasabb bútorok tetejét, ajtókereteket, lápákat érdemes ilyenkor letisztítani, hiszen a hónapok során rengeteg por telepszik meg rajtuk. 

 

A falak és az ablakok se maradjanak ki!

 

A padlót felmossuk, felporszívózzuk, de mi lesz a falakkal és az ablakokkal? A falakat és a redőnyöket letakaríthatod egy nedves törlőkendővel. Az ablaktisztítás során pedig ne feledkezz meg az ablaktokokról sem.

 

Ne hagyd ki a matracokat!

 

Habár az ágyneműhuzatot gyakran cseréljük, a matracról sokszor megfeledkezünk. Lehet, hogy nem látszódnak rajta foltok, és nem érzed úgy, hogy különösebb takarítást igényelne, a matrac kitűnő helyszín a poratkák számára, ami allergiás reakciót is kiválthat.

 

Tisztítsd meg a levegőt!

 

A tavasz nagy előnye, hogy már elég meleg az idő ahhoz, hogy hosszabb ideig nyitva hagyjuk az ajtókat, ablakokat. 

 

A rendszeres szellőztetés egyébként is elengedhetetlen, főleg, amikor vegyszeres tisztítószerekkel takarítunk. 

 

A levegő minőségének javítása érdekében használhatunk diffúzorokat vagy más párologtató, illatosító eszközöket, melyek csodás illatot kölcsönöznek otthonunknak.

 

Alakíts ki új takarítási szokásokat!

 

Egy alapos, az egész házra kiterjedő tavaszi nagytakarítás remek alkalom a folyamatos takarítási szokások kialakítására, ami még könnyebbé teheti a következő tavaszi nagytakarítást. 

 

Például ne próbáld meg egy nap vagy akár egy hétvége alatt elvégezni az egész tavaszi nagytakarítást. Ehelyett naponta 1-2 órát foglalkozz vele, vagy mindennap takaríts ki egy szobát, így nem lesz olyan megterhelő.

 

Eredményes takarítást kívánunk!

 

A hullámkarton dobozokat megtalálod az üzleteinkben!