Tanév végi rendszerezés - így csináld jól!

A tanév vége felé közeledve sokak számára az otthoni rendrakás és a felesleges tanszerek kiválogatása elengedhetetlen feladattá válik.

Az egész évben forgatott tankönyvek, füzetek és egyéb tanulószerek összegyűlnek, és ilyenkor különösen fontos, hogy átlátható és rendezett legyen az otthonunk, ha olyan nyári szünetre vagyunk, ahol csak a pihenésre koncentrálhatunk.


Ebben a blogbejegyzésben megosztunk néhány hatékony tippet és trükköt, amelyek segítségével könnyedén elpakolhatod, rendszerezheted és kiselejtezheted a már nem szükséges dolgokat, akár a saját, akár gyermekeid tanszereiről van szó.1. Készíts csomagolási, rendszerezési tervet!


Mielőtt nekikezdenél a rendrakásnak, készíts egy részletes tervet. Ez segít abban, hogy átlásd a teendőidet és hatékonyabban végezd el a feladatokat. 


A terv készítése során vedd figyelembe a következőket:


 • Melyik szobákban és helyiségekben találhatóak a tanszerek?

 • Milyen típusú tárgyakat kell rendszerezned és kiselejtezned?

 • Milyen dobozokra és tárolókra lesz szükséged?2. Válogass szelektíven!


A válogatás során fontos, hogy szelektív válogatásban gondolkodj, és csak azokat a dolgokat tartsd meg, amelyekre valóban szükséged van. 


Íme néhány tipp a hatékony válogatáshoz:

 • Tankönyvek: Nézd át az összes tankönyvet, és tedd félre azokat, amelyeket a következő tanévben még használni fogsz, vagy a gyerekeknek szüksége lehet rájuk. A felesleges tankönyveket ajándékozd el, esetleg add el.


 • Füzetek és jegyzetek: Válogasd át a füzeteket és jegyzeteket. Tartsd meg azokat, amelyekben fontos információk vannak, és dobd ki a régi, már nem szükséges lapokat.


 • Írószerek: Ellenőrizd az összes tollat, ceruzát és egyéb írószereket. Ne tartogasd feleslegesen azokat, amelyek már nem működnek.


3. Használj hullámkarton dobozokat!

A rendszerezés során nagy segítségedre lesznek a hullámkarton dobozok, amelyekben könnyedén elhelyezheted a kiválogatott tárgyakat. 


Néhány javaslat a dobozok használatához:


 • Kisebb dobozok: Ideálisak a kisebb tárgyak, mint például írószerek, radírok, tollak tárolására.


 • Közepes méretű dobozok: Ezekben tárolhatod a füzeteket, jegyzeteket és kisebb tankönyveket.


 • Nagy dobozok: A nagyobb tankönyvek és egyéb, nagyobb méretű tárgyak tárolására alkalmasak.


Vigyázz, ne pakold túl őket!


Bár a dobozok nagyok és strapabíróak, de ha túlterheled őket, megadhatják magukat. Mindig figyelj oda arra, hogy csak annyira pakold meg őket, amennyit te és a doboz is elbírtok-


4. Készíts eladási listát, és készülj fel az adományozásra!


Ha sok olyan tanszered van, amelyeket már nem használsz, érdemes készíteni egy eladási listát. Az eladási listán szereplő dolgokat rendezetten és átláthatóan kínálhatod eladásra, ami segít a könnyebb értékesítésben. Az eladási lista készítése során figyelj a következőkre:


 • Állapot: Tüntesd fel a tárgyak állapotát, hogy a vásárlók tudják, mire számíthatnak.


 • Ár: Határozd meg az árakat, és ne ess túlzásba.


 • Leírás: Írj részletes leírást minden tárgyról, hogy a vásárlók pontosan tudják, mit vásárolnak.Ha inkább az adományozás mellett döntenél, keress fel helyi jótékonysági szervezeteket, akik biztosan szívesen veszik a jó állapotú könyveket.


5. Készülj fel a nyárra!A tanév vége után fontos, hogy otthonod rendezett és átlátható legyen, hogy nyugodtan élvezhesd a nyári szünetet. 


Hogyan vonhatod be a család legkisebb tagjait is a rendszerezésbe?


 • Minden szobában tegyetek együtt rendet, döntsétek el, hová kerüljenek a tároló dobozok.

 • Ha megvan a helyük, címkézzétek fel ezeket és rajzoljatok rájuk vidám mintákat.

 • Frissítsétek fel a dekorációt a dobozok körül néhány függő fénnyel, DIY díszekkel, nyárias kis szobrocskákkal.Ne hagyd, hogy a tanév végi káosz eluralkodjon otthonodban! 


Készülj fel a nyárra hatékony rendszerezéssel és kiselejtezéssel, hogy nyugodtan élvezhesd a szabadidődet és az előttetek álló nyári kalandokat. Ne feledd, hogy a hullámpapír dobozaink segítenek abban, hogy mindent rendezetten és átláthatóan tarthass.


Rendelj most belőlük, és kezdődjön a nagytakarítás!