Ajándékcsomagolás hullámkartonnal, környezetbarát módon

Ajándékozni csodálatos érzés. Izgalmas, hogy vajon a másik mit szól majd, hogyan reagál. Természetes hát, hogy mindenki a legjobbat szeretné kihozni egy-egy ajándékból - ehhez azonban nem elég egy kreatív ötlet. Amit elsőként meglátnak, az a csomagolás, így akkor teljes a kép, ha az is tökéletes.

Díszes papírral, 3 méter celluxszal és öt masnival a zsebben ez közel sem nehéz feladat. Azonban jó döntés lehet, ha ezen a területen is a fenntarthatóságot választja valaki - hiszen ez sem nehéz. Mutatjuk, hogyan.


Mit ne használj?


Sokat hallunk a le nem bomló anyagokról és azok káros hatásairól, de sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy mit takar ez a csoport és milyen következményekkel jár a használatuk.


Elsőként, mit nevezünk le nem bomló anyagoknak? Elsősorban a poliészter és műanyag alapú termékeket, általánosságban azonban úgy definiálhatnánk a fogalmat, hogy minden olyan anyagot, amely a levegő, napsütés, víz és föld segítségével sem képes a lebomlásra.


És hogy mik azok a rettegett hatások? A legnyilvánvalóbbal kezdve a sort: mivel ezek az anyagok nem bomlanak le, hosszabb ideig és nagyobb méretű tért vesznek igénybe. Egyszerűbben: folyamatosan csak tornyosulnak és az idő teltével sem tűnnek el. Ezen kívül ezen anyagok metánt termelnek, amely gáz köztudottan fontos szerepet játszik a globális felmelegedésben. A felsorolás pedig nem ér itt véget.


Amennyiben lefolyókba, vízelvezetőkbe kerülnek, azokat eldugítják, nagy mennyiségben pedig áradásokat okozhatnak. A földben maradva jelentősen csökkentik a föld vízelvezető képességét, így belvizeket eredményezve. A BPA rövidítést viselő toxin, amit tartalmaznak, könnyedén beszivárog a földbe és vizekbe, itt pedig már csak egy lépésre van az ételeinktől. Ez káros az emberi egészségre, de az állatokra és növényekre nézve is.


Sikerült elvenni a kedved az ilyen típusú csomagolóanyagoktól? Akkor itt az idő, hogy bemutassuk a tökéletes alternatívát!


A hullámkarton


A hullámkarton már önmagában is újrahasznosított papírból készül, így egy plusz karmapont máris jár érte.


A papír a legjobban újrahasznosítható - így leginkább fenntartható - csomagolóanyag. Újrahasznosítására akár 7 alkalommal is sor kerülhet, ami azt jelenti, hogy a kezedben lévő hullámkartonnak is szinte biztos, hogy van még hátra néhány élete.


Ezen felül a karton egy olyan mágikus csomagolóanyag, amire hacsak nem kerül egy név vagy valami egyéb rendkívül személyes részlet, lelkiismeret-furdalás nélkül újrahasználható - azaz nem kell rosszul érezned magad, amikor a tavalyi karácsonyi ajándékod csomagolásában adod át idén a testvéred születésnapi meglepetését.


Na de mi is az a hullámkarton? A kartonlapot nem szeretnénk bemutatni. Mindannyian láttunk már ilyet. A hullámkartont az különbözteti meg tőle, hogy a két kartonpapír réteg közé kerül egy hullámpapír réteg - szó szerint egy hullámosra hajtogatott kartonlap. Funkciójától függően létezik összesen 3 rétegű verziója, de az elbírandó súly növekedésével a rétegek száma is együtt nőhet.


Vagyis teljesen mindegy, hogy bekeretezett képet vagy teljes hűtőszekrényt ajándékozol, a hullámkarton használható lesz mindkét esetben.