Csomagolóanyag kisokos: ezekre lehet szükséged

Mindannyian rengeteg csomagolóanyaggal találkozunk mindennapjaink során. 2011-ben például az Európában csomagolóanyagként megtermelt műanyagokból összesen 15,2 millió tonna hulladék keletkezett. A papír esetében a helyzet valamivel jobb, hiszen sokkal jobban újrahasznosítható anyagról van szó, azonban ennek felhasználása is megkérdőjelezhető, hiszen sok esetben még mindig nem megfelelő a használata.

Éppen ezért összegyűjtöttük, mire lehet szükséged, ha csomagolnod kell és hogyan csinálhatod ezt tudatosan.


Mire érdemes odafigyelni?


A csomagolás egy olyan feladat, amely során nagyon ügyesen meg kell találni az arany középutat. Egyrészt magadnak - és a Földön mindenki másnak - teszel jót, ha odafigyelsz a környezetbarát elvekre, ugyanakkor természetesen azt is szem előtt kell tartanod, hogy a csomagolásod valóban megfeleljen a betöltendő feladatának.


Ez a két dolog tehát, amire figyelj: funkcionalizmus és környezetvédelem.


Mindenképp gondold át a csomagolás előtt, hogy mekkora és milyen súlyú a csomagolandó dolog, hiszen ez alapján kell majd kiválasztanod a tökéletes anyagot hozzá. Vedd még figyelembe, hogy hogyan fog eljutni a csomag a céljához, mennyi ideig utazik és általánosságban: mi az, amit csomagolsz.


Ha például dobozra van szükséged, de a tárgy súlya nem túl nagy, válaszd az egyszerű kartont! Nagyobb súlynál azonban hullámkarton-dobozba csomagolj, hiszen az nagyobb terhelést is elbír!


Ha törékeny dolgot csomagolsz, használj térkitöltőket, esetleg alkalmazd a dobozban doboz technikát!


A másik nagyon fontos dolog a környezetvédelem és fenntarthatóság. Bár ez közel sem “kötelező”, ahogyan arról volt már szó, saját és környezeted érdeke is. Ha pedig lehet a csomagolás egyszerre gazdaságos és környezetbarát is, miért hagynád ki az egyiket?


A környezetbarát csomagolásnak számtalan változata létezik és ennek megfelelően órákig lehetne sorolni a jótanácsokat is. Csak néhányat említve:


  • Válaszd a papírt! A papír a leginkább újrahasznosítható csomagolóanyag, hiszen akár 7 alkalommal is “újjászülethet”, mielőtt véglegesen hulladékká válik. Ezen felül pedig az utolsó kidobás után is lebomlik!


  • Kerüld a kevert csomagolóanyagokat! Ha a csomagolandó tárgy mindenképp műanyagot igényel, válassz műanyagot! Ha nem, válassz egy környezetbarátabb opciót! De ne keverd őket! Ha ugyanis vegyíted a lebomló és nem lebomló anyagokat, azzal csak azt éred el, hogy egyik sem kerülhet újrahasznosításra - vagyis az “egyszerű” le nem bomlónál is nagyobb lesz a szennyezés.


  • Válassz megbízható partnert! Ahogyan autót sem veszel bárhonnan, a csomagolóanyagod forgalmazóját is válaszd meg bölcsen! Válassz olyan vállalkozásokat, mint a Wanapack-Miniker, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra és odafigyelnek ügyfeleikre; segítenek a választásban és számtalan további tanáccsal látják el őket.


Most pedig lássuk, mire lehet szükséged!