Hogyan tedd biztonságosabbá a költözést költöztetődobozokkal?

Ha költözésről van szó, mindenki eljut a pakolás feladatáig.
Azonban már nem mindenki jut túl rajta fülig érő mosollyal. Létezik a pakolásnak, csomagolásnak, rendszerezésnek biztonságos és kevésbé kényelmetlen változata?
Egy költözés nem egyenlő egy szombat délutáni nagytakarítással. Ismerd meg a költöztetődobozok előnyeit, hogy a csomagolás kapkodás helyett jól szervezett program legyen.

Az alábbi statisztikát, számokat és ábrákat elnézve nehéz elképzelni, hogy létezik olyan magyar, aki 1995 és 2017 között nem költözött sehova az országon belül. Csak Budapesten az említett időszakban 1,38 millió költözés zajlott le (sokszor csupán a szomszédos kerületekbe történt a költözés).

 

Elnézve a költözések számát, ebből következtetve vajon tudnunk-e stresszmentesen és pénztárcabarát módon költözni?

 

Egy költözés kétféleképpen sülhet el: jól és nem jól.

Ha utóbbiban van szerencsénk, akkor jó néhányszor még évtizedek távlatából is kristálytisztán élnek bennünk a „film” valósághű képkockái. Az anyagi vagy időbeli veszteségek sajnálatai és a keserű utóíz.

A költözés egy valódi élet-stresszor, ráadásul a lista tetején áll.

Ha őszinték vagyunk, a legtöbb embernek egy nemszeretem projekt. Egy költözés akkor ideális, ha minden részlet időben a helyére kerül.

Mindezt úgy, hogy az utolsó apró részletig legyen minden a lehető legegyszerűbb és persze a legolcsóbb (azonban a legköltséghatékonyabb kivitelezésről gyakorta téves elképzeléseket pátyolgatunk).

Tehát a szituáció adott:

 

  • „Költözünk”.

  • Tudni lehet, hogy honnan hova.

  • Adott, hogy mikor és mekkora m2-ű ingatlan költözik (pl. 57 m2-es lakásból költözöl egy 130 m2-es házba.)

 

Most hogyan tovább?

 

 

A jól alakult költözésed segédje

 

A legtöbben felsóhajtanak, amikor sikerül egy jól kikalkulált árral lefixálni egy költöztetőcégnél a költözés napját.

(Ezen a területen is könnyen meg lehet azonban csúszni. Attól még, hogy valakinek van keze, lába és egy személygépkocsinál nagyobb szállítóeszköze, nem válik alkalmassá a költöztetésre. Akik több évtizede dolgoznak hivatástudattal a költöztetés szakmában, rengeteg példát, számot, esettanulmányt és problémát tudnának megfogalmazni a költözés kapcsán, ami félreértésként él az emberekben.)

Habár rengetegen csupán néhány kilométerrel odább költöznek, de gyakran mégis akár 10 km-en belül is hosszú, nehéz út vár rájuk.

A költöztető cég lefixálása csupán a kezdet.

Innentől veszi kezdetét a tenger sok csomagolóanyag, doboz, bútorok sora és potyautasként több év élménydús emléke. Nem szokatlan a szituáció, hogy a rendszertelenség miatt hónapokig gyakran káosz van az új otthonban.

Szervezettség. Ez volna a kulcsszó.

Tehát egy költözésnél nem a költözés napja a legizzasztóbb kihívás, hanem az azt megelőző néhány hét. 

 

De vajon létezik ennek a csomagolás-pakolás-költözés szentháromságnak gördülékeny kivitelezése?

 

Erre hoztunk a cikkben egy kikerülhetetlen, hasznos, biztonságos és praktikus eszközt, ha kiküszöbölnéd az ingóságaid sérüléseit, a körülményes szállítást és csomagolást: méghozzá a költöztetődobozokat.

Velük a „mi lett volna, ha” utólagos elmélkedése helyett örömmel nézhetsz vissza a költözés pakolós, csomagolós időszakára is.

Mit érdemes tudni róluk?

Néhány tény, amire sokan nem gondolnak.

 

 

Amibe csomagolod a lakást – költöztetődobozok vagy a ’bármi’

 

Mindegy, hogy 40, 10 vagy 5 kilométerről, netán 100 méterről van szó.

Esés, karcolás, törés, egy roppant szerencsétlen mozdulat bármikor előfordulhat egy költözésnél.  

A kérdés az, hogy ezen az úton az ingóságok védelmét vajon egy régi mikros és etetőszékes doboz, netán zacskók, zsákok vagy kifejezetten erre a célra kialakított dobozok fogják biztosítani a leginkább?

Az emberek többsége meg van győződve róla, hogy tudatos döntéshozó és a megfelelő szituációban megfelelően ítél meg egy helyzetet.

A kényelmetlen igazság azonban az (viselkedés-pszichológia szerint), hogy az agyunk sokszor becsap minket.

Gyakran ragaszkodunk ahhoz, amiben hiszünk és ennek alapján építjük fel a minket körbevevő látszólagos valóságát.

Például ilyen az is, amikor egy történés, esemény potenciális okait, bekövetkezésének valószínűségét az alapján becsüljük meg, hogy miként jutnak eszünkbe a hozzá kapcsolódó emlékeink vagy megélt tapasztalataink.

Az elért információkra alapozva hozunk döntést és kizárjuk az ismeretlen tényeket:

  • elfogadjuk azt, amire egyetlen egyszer láttunk vagy hallottunk csupán példát,

  • de rögtön elutasítjuk azt, amelyre nincs felhozható példánk, „kézzelfogható” magyarázatunk.

 

Azonban attól még, hogy saját magunk vagy környezetünk eddigi költözési történetei során nem szembesültünk negatív horderejű és keserű tapasztalattal, az lehet pusztán a szerencse is.

Ez még nem ok arra, hogy ismét elővegyük a garázs rejtett zugaiban porosodó műszaki eszközök dobozait a költözéshez.

A költözésre kitalált dobozok speciális védelmet biztosíthatnak a tárgyaknak és rendszerezett pakolást valósíthatnak meg.

Tények, amiket érdemes tudni róluk:

 

  • Ránézel és tudni fogod mi van benne – a dobozok feliratozása, tartalmának megjelölése könnyű és egyszerű.


  • Emelsz és viszed – erős, praktikus tárolást és szállítást biztosítanak.


  • Mozgatásuk egyszerű – könnyű és „kézre áll” a rakodás.


  • Úgy veszed elő, ahogy elraktad – a legoptimálisabb védelmet nyújtják a tárgyaknak a kosszal, porral szemben is.


  • Összehajtogathatóak – kis helyett foglalnak utólagos tárolás esetében.


  • Később akár újra felhasználhatóak – az épségben megmaradt, a ragasztási helyeknél éles késsel szétbontott dobozok esetében a tárolás lapra szerelve később is megoldható. Általában 6 hónapos jótállási idővel rendelkeznek, de ezen túl is tárolhatóak 50% alatti páratartalom mellett. Az alacsony páratartalom előzi meg a középső hullámrétegekbe bejutott nedvességet, mely sajnos gyengítheti, csökkentheti a termékek szilárdságát.

 

  • Raklapokra kompatibilisek jól tervezhető mérettel rendelkeznek, melyek a raklapon elhelyezhetőek és targoncával is biztonságosan mozgathatóak. Raklapon stabilan rögzíthetőek, fóliával körbeburkolhatóak, standard módon raklapméretekhez is jól illeszkednek.


  • Tudni fogod, milyen terhelésnek teheted ki őket – a dobozok olyan zárt formát képeznek, aminek a tartószilárdsága akár oldalról, akár felülről jövő terheléssel szemben is egy kiszámíthatóak. Tudhatod, hogy milyen terhelési kapacitásra képesek, hogy mit rakhatsz bele és mit nem.

 

  • Térkihasználtságuk a legoptimálisabb – tárolásuk, szállításuk során is.


 

Költöztetődobozok – a felmerülő kérdések és a megnyugtató válaszok

 

Talán jó döntéseket hoztál eddig a költözésed kapcsán.

Jó áron, jó helyen vettél ingatlant. Mindezt megelőzte egy gondos és alapos pénzügyi mérlegelés is.

Miért ne hoznál tehát most is jó döntést.

Érthető, hogy a jó döntésedhez szükséged van néhány feltett kérdésre, melyekre választ vársz. Nos, íme a feltett kérdéseidre a megnyugtató válaszok:

 

 

1. Honnan tudhatom, hogy milyen egy ideális és jó doboz egy költözésnél?

      

A megfelelő költöztetődoboz mind a nehezebb (pl. könyvek) mind a könnyebb (pl. ruhák, evőeszközök) csomagolását úgy biztosítja méretben is, hogy roskadás nélkül könnyen mozgathatóak legyenek.  Általában rendelkezik egy praktikus fogórésszel, stabil füllel. Nehéz tárgyak esetében sem szakad el.

Az ideális költöztetődobozok egymásra pakolhatóak, könnyebb tárgyak esetében inkább körülölelik a terméket, tehát nem túl nehezek.

A3, A4 méretű termékekhez is (pl. iratokhoz) biztonságos szállítását tesznek lehetővé. Minden esetben megfelelnek azoknak a termékeknek, amiket a költöztetés során meg akarunk mozgatni.

 

 

2. Mi alapján tudhatom, hogy hány dobozra lesz szükségem?

 

Ez könnyen kikalkulálható, ha tudjuk, hogy mekkora a köbtartalma azoknak a dolgoknak, amiket szállítani szeretnénk.

A dobozok mérete alapján ugyanis meg lehet becsülni a dobozok űrtartalmát. Költöztetődobozaink előnye, hogy órákon belül hozzájuk lehet jutni.

Előnyös olyan szituációkban is, ahol eleinte 50 db doboz kerül elvitelre, de utólag kiderül, hogy 65-re van szükség.

 

 

3. Speciális tárgyaim vannak, speciális dobozokat igényelnek a költözésnél?

 

Ilyen szituációkban a megoldást gyakran „nem lehet a polcról levenni”. Egy nagy értékű festmény esetében például leginkább előzetes egyeztetést javaslunk.

Biztonságos csomagolásához merev támasztórendszerre, keretrendszerre lesz szükség. Az is lehetséges, hogy a szóban forgó tárgy burkolócsomagolás révén is biztonságban szállítható (pl. ember méretű szobor). Térkitöltő anyagokkal, hullámpapírral, fóliával és lezárószalagokkal „múmiaszerűen” körbeburkolható.

 Ez esetben azonban a végeredmény nem egy dobozformát fog képezni.

 

 

4. Mire figyeljek, hogy maximális helykihasználással tudjam őket igénybe venni?

 

Ha egy standard raklap méretet veszünk figyelembe (800mm*1200mm), akkor egy 600 mm (hosszú) *400mm (széles) * 400mm (magas) doboz esetében 4 db doboz lesz kényelmesen és biztonságosan elhelyezhető egymás mellett egy standard raklapon.

A legstabilabb kivitelezés mindig az, ha a sarkaik találkoznak egymással.

Ugyanis, ha egy kisebb és súlyosabb dobozt helyezünk felülre és egy nagyobbat, de könnyebbet alulra; középre helyezett (tehát sarokpontoknál nem találkozó) kivitelben az alsó doboz behorpadásával számolhatunk.

Ha kisebb dobozra (is) szükség van a nagyobbakon kívül a költözésnél, a legnagyobb doboz valamelyik hányadával, tört részével célszerű számolni a méret választásánál: ebben az esetben a sarkoknál is érintkezni fognak egymással és könnyen egymásra helyezhetőek is lesznek.

Két egymástól néhány centiméter távolságban elhelyezkedő doboz, térkitöltő anyaggal kitöltve egy roppant puha közeget hozhat létre.

 

Egy évekkel ezelőtti vevőnk egy Herendi készletet szeretett volna külföldre küldeni postával. A készlet minden egyes részét becsomagolta papírba, majd belehelyezte a nálunk vásárolt térkitöltőanyagba, ezután kellő távolságba helyezte őket egy dobozban, hogy ne tudjanak összekoccanni. 

A kisebb dobozt szintén megtöltötte térkitöltővel és mindezt egy nagyobb dobozba helyezte.

Ezáltal a két doboz közti térkitöltő anyag rugalmas „úszófunkcióval” bírt. Miért fontos ez? Mert a készlet egy esetleges leejtés következtében sem mereven ért volna talajt, hanem lazán, puhán vette volna az ütközést.

Tehát egy roppant stabil dobozkonstrukciót alkottunk meg.

 

 

 

5. Mennyire környezetkímélő a hullámdoboz más alternatívákhoz képest?

 

Az újrafelhasználáson kívül a környezetkímélés is a jellemzők közt van.

Ugyanis egy eldobott doboz még az út szélén is bizonyos idő után egyszerűen eltűnik. A hullámdoboz papírrostokból áll, ezek pedig az eső és környezeti eróziók által feloldódnak, majd a talajba kerülve egyfajta tápanyagként funkcionálnak a környezet számára.

Ehhez hasonló anyag maximum az ipari keményítőből gyártott „műanyag”, a bio műanyag, amelyeket leginkább street food kategóriában használnak, de semmiképp sem csomagolásra.

Valamint ott vannak a műanyag rekeszek és ládák, melyek későbbi visszagyűjtése egy roppant macerás kivitelt takar és méretük is korlátozottabb.

A hullámdobozok használatával tehát a legkörnyezetkímélőbb választást hozod meg a csomagolás frontvonalán.