Költözés kisokos – mennyi, mekkora és milyen dobozokra lesz szükséged?

Elérkezett a költözés ideje? Itt az ideje dobozok után kutatni! Talán most azon töprengsz, hogy milyen dobozokra lesz szükséged és mégis hol fogsz ilyen csomagolóanyagokat találni?

Természetesen nincs rá kifejezetten egy szabály, hogy hány dobozra lesz szükséged, de körülnézel az otthonodban megbecsülheted, hogy hány költöztető dobozra lesz szükséged.

 

Összegyűjtöttünk mindent, hogy a lehető legjobb becslést készíthesd el a költözés előtt:

 

Az igazság az, hogy költöztetődobozok nélkül nem lehet költözni. A bútorok és néhány nagyobb tárgy kivételével, minden mást dobozba kell elcsomagolnod. 

 

Mi határozza meg, hogy hány dobozra lesz szükséged?

 

-       Mióta élsz otthonodban?

 

Egyesek szerint az emberek hajlamosak az évek során felesleges dolgokat felhalmozni. Ezek folyamatosan gyűlnek és esetleg csak az éves szelektálás során derül ki, hogy valójában nincs rájuk szükségünk. Vagy éppenséggel még akkor is átmennek a szelekción, és úgy döntünk megtartjuk őket.

 

Amikor azonban költözésre kerül a sor, ezek a holmik is előkerülnek és vagy a becsomagolásuk mellett döntesz, vagy végleg megszabadulsz tőlük.

 

Mindenesetre az egy jó tipp lehet, hogy ha felméred, hogy hány négyzetcentiméter a helyiség, amit be kell csomagolnod, és ezt összeveted azzal, hogy mennyi cuccod van.

 

Így nagyjából meg tudod saccolni, hogy elegendő lesz-e 8 doboz vagy jóval többre lesz szükséged.

 

-       Milyen az életstílusod? – minimalista, esetleg felhalmozó?

 

Lehet, hogy a minimalizmusról vagy híres, így éppen csak annyi cuccod van, amennyire szükséged van. Bőven elegendő számodra az ágyad, a hozzátartozó ágynemű, egy szekrény, de semmi felesleges holmi a tetején vagy a padlóra leszórva.

 

Ha átlagos az életstílusod, akkor tuti van néhány csecsebecse az asztalodon, fényképek a házban és egyéb személyes tárgyak.

 

Ha a felhalmozók közé tartozol, akkor a lakásod minden egyes szegletében van valamilyen cucc. Az íróasztalodat és minden lehetséges felületet elhalmoztál valamivel, a szekrényeidből kidőlnének a tárgyak, ha kinyitnád őket.

 

A fenti példák is jól szemléltetik, hogy a különböző életstílusoktól is függ a felhasznált dobozok száma.

 

Milyen dobozba mit érdemes pakolni?

 

A dobozok között is vannak különbségek, nemcsak méretben, de például vastagságban is.

 

Egy általános hullámkarton doboz 3 rétegből áll, de az extra védelem esetében előfordulhat, hogy 5 rétegű csomagolódobozra lesz szükséged.

 

Kis csomagolódobozok:

 

A kisebb dobozokba általában csak magazinokat, könyveket, ruhákat érdemes csomagolni. 

 

Közepes csomagolódobozok:

 

A közepes méretű dobozokba olyan tárgyakat lehet érdemes csomagolni, amelyek kicsit több helyet foglalnak el. Ezek kiválóan alkalmasak lehetnek például konyhai eszközök, kisebb háztartási gépek csomagolására.

 

Nagy csomagolódobozok:

 

A nagy csomagolódobozok alkalmasak lehetnek ruhák, kabátok, cipők szállítására. Amire azonban figyelni kell, hogy ne pakoljunk bele túl sok nehéz tárgyat, hiszen akkor nem lesz egyszerű a szállításuk.

 

Extra nagy csomagolódobozok:

 

A legnagyobb méretű dobozokba érdemes furcsa formájú tárgyakat csomagolni, amelyek kisebb helyre nem férnek el. Ezek lehetnek játékok vagy más tárgyak, de próbáld meg őket még külön pléddel is védeni, hogy nehogy megsérüljenek.

 

A nagy dobozok esetében könnyű lehet túlzásba esni, ezért figyeljünk rá, hogy legyenek túl nehezek.

 

Ezeket a hibákat ne kövesd el költözésnél

 

Egy sikeres költözéshez azonban nem csak dobozokra lesz szükséged. A különböző csomagolóanyagokról sem érdemes megfeledkezni, amelyeket a dobozra vagy a doboz belsejébe tehetünk.

 

Ilyen például a csomagoló szalag. Senki sem szeretné, ha a csomagolás kellős közepén elfogy a ragasztószalag. Ezekkel a szalagokkal biztosíthatod, hogy a szállítás során a doboz biztonságban lesz, és nem fog kinyílni, a holmik pedig kiborulni belőle.

 

Ha nem szeretnéd, hogy üvegedényeidtől fájdalmas búcsút kelljen venned, akkor papírra és egyéb térkitöltőkre is szükséged lehet. A doboz méretétől függően érdemes lehet kibélelni velük a belsejét, hiszen, ha túl nagy hely marad a dobozban, a holmik könnyedén elmozdulhatnak.

 

Hasonlóan fontosak a jelölő cetlik is, amelyekkel megjelölheted, hogy melyik doboz mit tartalmaz. Csoportosíthatod a tárgyakat szobák szerint, így például a konyhai holmik kaphatják a kék cetlit, míg a nappaliba kerülő dobozok sárga színnel lesznek megjelölve.

 

Felkészültél, hogy lebonyolíts egy sikeres költözést? Mi szurkolunk!