Így készülj fel a költöztetők érkezésére

Ha volt már részed költözésben, Te is tudod, hogy nem egyszerű feladat. Azonban nem is lehetetlen, főleg, ha megvan a megfelelő segítséged, és megtetted a szükséges előkészületeket.

A költözés napján szeretnénk, ha minden simán és gördülékenyen menne és nem merülne fel egy probléma sem. Ez szinte lehetetlen, de ha rászánjuk az időt, hogy mindent megtervezzünk, akkor minimalizálhatjuk ennek a bekövetkezését.

 

Kire gondoltam, amikor a segítséget emlegettem?

 

A család, barátok is lehetnek kiváló segítség, azonban én most egy költöztető cégre gondoltam.

 

A költözés legnehezebb része, amikor az összes becsomagolt tárgyat, emléket el kell vinni az új otthonodba.

 

Megpróbálhatod egyedül is kivitelezni, de ez rengeteg fuvarral és stresszel jár, hiszen egy kör és egy autó nem elég ahhoz, hogy minden holmid átkerüljön az új helyre. Ráadásul a nagyobb bútorok nem biztos, hogy beférnek egy személyautóba.

 

Egy költöztető cég megspórolja Neked a felesleges köröket!

 

Nézzük milyen teendőket kell elvégezned, mielőtt megérkezik a költöztető cég:

 

Rendszerezés, válogatás

 

Az otthonod megtisztítása olyan feladat, amelyet a költözés napja előtt egy-két hónappal el kell kezdeni, hogy még a költözés előtt legyen elég időd megszabadulni a régi tárgyaktól.

 

Ha ezt az utolsó pillanatra hagyod, az csak felesleges idegeskedést és kapkodást okoz, esetleg késlelteti a költözést, és akár a költségeidet is növelheti.

 

Tehát időben döntsd el, hogy melyik tárgynak mi lesz a sorsa.

 

A szétválogatáshoz használhatsz hullámkarton dobozokat. Az egyik dobozba rendszerezheted, azokat a holmikat, melyekre már nincs szükséged és nincsenek is jó állapotban. Ide kerülhet az összes sérült tárgy, illetve, amelyek kidobásra várnak.

 

Készíthetsz egy adomány kupacot is, hiszen a jó állapotú tárgyakat, bútorokat nem érdemes kidobni, valaki más még biztosan hasznát venné. 

 

A megmaradt tárgyaidnak, emlékeidnek pedig tarts fenn egy harmadik kupacot, ide kerülnek azok, amelyeket költöztetni szükséges.

 

Dobozolásra fel!

Amikor szerződést kötsz egy költöztető céggel, előfordulhat, hogy tartalmazza a csomagolási szolgáltatást is. 

 

Legtöbb esetben, azonban mindenki szereti maga becsomagolni a holmijait, így következő feladatod a költöztetődobozok beszerzése lesz.

 

A költöztetődobozok előnye, hogy több standard méretben is elérhető, ami egy költözés során nagyon jól jön. Más mérettel rendelkeznek a könyveid, ruháid, mint például a tisztítószerek vagy a konyhai eszközök. Ezért érdemes több méretű dobozt is választani. 

 

Nehezebb tárgyaidhoz válassz strapabíróbb hullámkarton dobozt, 3 rétegű helyett 5 rétegűt.

 

A dobozoláshoz más kiegészítőkre is szükséged lesz, például ragasztószalagra, illetve térkitöltőre.

 

A kellékek beszerzése után kezdheted is a csomagolást, dobozolást. Ügyelj arra, hogy egy dobozt se pakolj túl, hiszen később azt még mozgatni kell.

 

Címkézz!

 

A dobozokat nem elég lezárni, fel is kell címkézni őket. Ez megkönnyíti a költöztetők dolgát, mert tudni fogják melyik szobába érdemes lerakni a dobozokat, illetve neked is segítség lesz a kicsomagolásnál. 

 

Használhatsz színes cetliket, így minden helyiségnek meglehet a maga színe. Például a konyhába való dobozok kaphatják a kék színt, a fürdőszobai kellékek pedig a zöldet, és így tovább.

 

A címkézésen kívül ne felejtsd el megjelölni azokat a dobozokat, amelyekben törékeny termék van, így a költöztetők is jobban ügyelhetnek rá.

 

Készülj fel az időjárásra!

 

Természetesen az időjárást nem tudod befolyásolni, és nem is tudsz rá 100%-ban felkészülni, azonban már az évszak megnevezése is sokat segíthet.

 

Ha például télen költözöl, amikor hideg van, és esik a hó, nem árt még extrábban védeni a cuccaidat. Emellett pedig leteríthetsz szőnyeget, hogy a folyamatos ki-be járkálás miatt, nehogy megcsússzanak a vizes padlón.

 

A nyáron költözöl nagy melegben, készíts frissítőt a költöztetőknek.

 

Biztosítsd a bútorok mozgathatóságát!

 

A becsomagolt dobozokat ne a közlekedő ajtó előtt tárold, hogy ne akadályozzák a mozgást. Emellett pedig tedd szabaddá az ablakok előtti részt, hiszen, ha nagyobb bútoraid nem férnek ki az ajtón, akkor az ablakon keresztül kell megoldani a kijuttatásukat.

 

 

Biztosítsd a parkolási lehetőséget!

 

A költöztetők egy hatalmas költöztető autóval fognak érkezni hozzád, amelynek nagy hely szükséges. 

 

Családi háznál ez talán könnyebben megoldható, hiszen egy beálló vagy egy udvar biztosan tartozik hozzá. A társasházaknál, emeletes házaknál nehezebb lesz a dolgunk, ha nem tartozik hozzá parkolóhely, próbáljunk meg megoldást keresni a főbérlővel, tulajdonossal.

 

Légy jelen a költözésnél!

 

A költöztetőknek azzal tudsz a legjobban segíteni, hogy ha jelen vagy a költözésnél. A dobozok mozgatásánál, a bútorok kihordásánál is felmerülhetnek olyan kérdések, amelyekre Te tudsz választ adni, így gördülékeny lehet a költözési folyamat.

 

Készen állsz a költöztetőkre? Eredményes költözést kívánunk!